usenet.dk

Lynvejledning til nyhedsgrupper

Skriv til Webmaster

Kort og kontant

 1. Start med at sende et indlæg til dk.test så du kan se om din newsreader sender det du regner med, og om din opsætning er i orden.
 2. Hold dig ikke tilbage med at spørge i dk.velkommen hvis der er noget angående brugen af nyhedsgrupperne du er i tvivl om.
 3. Før du sender et indlæg til en nyhedsgruppe du ikke tidligere har benyttet, er det en god ide at læse dens fundats der er en beskrivelse af gruppens formål, og undersøge om der er en OSS (Ofte Stillede Spørgsmål) til gruppen. Sædvanligvis er det også en god ide at skimme de indlæg der allerede er i gruppen igennem, for at få en fornemmelse af hvordan netop den gruppe fungerer, inden man skriver sit første indlæg. Alle grupper med tilhørende fundatser og evt. OSS'er findes her.

  Mere om at stikke fingeren i jorden (DK-OSS)

 4. Køb, salg og bytte henvises til dk.marked-hierarkiet.

  Mere om gruppevalg.

 5. Der er mange gode grunde til at HTML-formatering (farver, billeder, forskellige skrifttyper m.m.) ikke ønskes i nyhedsgrupperne. Nogle udbydere sletter endda indlæg der indeholder HTML. De fleste newsreadere er indstillet til ikke at sende HTML - men i enkelte skal det slås fra.
 6. Brug tegnsættet ISO 8859-1 (Latin1 eller vestligt tegnsæt)

  Mere teknik

 7. I de normale, ikke-binære, grupper er det imod netiketten at sende binære filer. Det er en holdning der blev grundlagt da man betalte minutpris for at bruge internet, men den hænger også sammen med at grupperne bruges til diskussion. Med det flow der er i binærgrupperne af film-, billed- og musikfiler, ville det blive uoverkommeligt at hente indlæg og at få overblik over dem. Desuden er der risikoen for at binære filer indeholder virus. Hvis du gerne vil sende binære filer, såsom lyde, billeder, HTML osv. til en nyhedsgruppe, kan du bruge dk.binaer (eller en undergruppe) og henvise til filen i den gruppe hvor du ønsker at fremvise den. Imidlertid er binærhierarkiet usikkert at bruge af flere grunde, så generelt må det anbefales at lægge filen på en hjemmeside eller en gratis webserver.

  Mere om vedhæftede filer m.m.

 8. Skriv i et høfligt sprog og undlad at lade dig provokere til andet. En ved første øjekast underlig opførsel har ofte en naturlig forklaring. Skribenter som du opfatter som kværulanter, gør du som regel bedst i at ignorere. Husk også at dine indlæg sandsynligvis gemmes for tid og evighed.

  Mere debatteknik

 9. Skriv overskrifter, der beskriver dine indlægs indhold.
 10. Når du kommenterer en andens indlæg, så klip det væk du ikke svarer på.
 11. Skriv altid dit svar under det citerede.

  Mere citatteknik

 12. Undlad at skrive med store bogstaver da det opfattes som om du RÅBER!
 13. Undgå overdreven brug af !!!!!!!! og ?????? da det kan opfattes som hidsighed.

  Mere råben på opmærksomhed

 14. Din signatur bør begrænses til højst 4 linjer.

  Mere om signaturer.

 15. Det kan anbefales at du læser DK-OSS'en.

  Hvem anbefaler?

  God fornøjelse i dk-grupperne!