Ofte stillede spørgsmål i dk.kultur.film

Denne OSS indeholder information om dk.kultur.film og nogle af dens hyppigste emner til hjælp for både nye og gamle brugere. OSS'en er oprettet i juli 2002 og redigeres af Peter Brandt Nielsen (peterbrandtnielsen@hotmail.com). Rettelser og forslag til tilføjelser modtages gerne på e-mail eller i gruppen. Sidst redigeret 16. december 2003.

Indhold:

Hvad er dk.kultur.film?

Dk.kultur.film er en debatgruppe på dansk usenet. Du kan læse mere om usenet og nyhedsgrupper på usenet.dk. Gruppens emne er film, men læs også gruppens fundats for en nærmere emneafgrænsning og grundregler for gruppens brug. Til nye brugere byder vi velkommen og anbefaler at gennemlæse gruppens fundats og denne OSS samt at sørge for, at ens software er sat rigtigt op til at skrive på usenet. Derefter er det bare med at kaste sig ud i diskussionerne med godt humør og en ordentlig tone.

Hvor finder man gode hjemmesider om film?

imdb.com Internettets største filmdatabase og vigtigste opslagsværk for nettets filminteresserede.
allmovies.com Filmdatabase i samme stil som IMDb, men knap så omfattende.
scope.dk Filmnyheder, database og anmeldelsesoversigter på dansk.
cinemazone.dk Filmnyheder, artikler og premiereanmeldelser på dansk.
dr.dk/film Filmlands hjemmeside med anmeldelser, nyheder med mere.
geekculture.dk Dansk underholdningssite med bl.a. film- og DVD-anmeldelser.
aintitcool.com Fuld af nyheder fra det amerikanske filmmiljø og Harry Knowles' filmanmeldelser.
movie-mistakes.com Fejlfinding i alverdens film. Anbefales kun til film, man allerede har set.
nitpickers.com Mere fejlfinding om endnu flere film.
film.intertain.dk Det tidligere MSN Film med omfattende filmstof.
rottentomatoes.com Filmnyheder og anmeldelser, inklusive det særlige tomatometer.
information.dk Glem ikke de danske dagblade, hvis anmeldelser og artikler ofte kan findes online, for eksempel på de nævnte sider.
politiken.dk
berlingske.dk
Andre sider:
film.jubii.dk
uncut.dk
popcorn.dk
filmz.dk
filmzonen.dk
biozonen.dk
cinescape.com
movies.yahoo.com
darkhorizons.com
mrcranky.com
metaphilm.com.

Hvordan finder man ud af, hvornår en film har premiere?

releaseplan.dk Dansk premiereliste for biograf-, DVD- og videofilm, samt særlig anime-sektion.
scope.dk/biografliste.php Scopes premiereliste for biograffilm.
cinemazone.dk/releaselist.asp Cinemazones premiereliste for biograffilm.
imdb.com/Recent/Denmark IMDB har også ofte de relevante premiereoplysninger.

Hvor på internettet kan man hente filmtrailere?

apple.com/trailers

Apples trailersite er nettets bedste. Filmene kan ses med Quicktime. Med QT Pro kan man gemme filerne - med almindelig QT er dét kun muligt, hvis du kan finde filen i cachen.

Andre sider:

darkhorizons.com/trailers.php
movie-list.com
jurassicpunk.com.

Hvor finder man information om DVD-udgivelser?

dvdcompare.net Sammenligninger af DVD-udgivelser fra forskellige regioner.
dvdreview.com Nyheder, anmeldelser og debat om DVD-udgivelser.
thedigitalbits.com Nyheder, artikler og anmeldelser om DVD-udgivelser.
dvdfile.com Nyheder, anmeldelser og debat om DVD-udgivelser.
dvdtimes.co.uk Nyheder, artikler og anmeldelser om DVD-udgivelser.
dvdpriser.dk Dansk prissammenligning af DVD-udgivelser og -afspillere.
r2dvd.com Dansk prissammenligning af DVD-udgivelser.
dvd-basen.dk Database over DVD-anmeldelser.

Hvor er de bedste steder at købe DVD- og videofilm på internettet?

cd-wow.com Baseret i Hong Kong, men sender pakkerne via Sverige, så told undgås; korte leveringstider; gratis levering (R1, R2 m.fl.).
futureent.com Baseret i Nordamerika, men sender ligeledes filmene fra Europa; korte leveringstide; gratis levering (R1).
loaded247.com Futureents nye brugerflade med samme købevilkår (R1).
loaded247.co.uk Futureents nye britiske udgave (R2).
amazon.co.uk Engelsk butik med stort udvalg. Porto og moms beregnes ved check-out (R2).
axelmusic.dk Dansk butikskæde med internetsalg og import (R1, R2).
Andre sider:
bensonsworld.co.uk
blackstar.co.uk
dvdboxoffice.com
dvdzone2.com
hongkonglegends.co.uk
amazon.com
dvdoo.dk
laserdisken.dk
proshop.dk
dvdmekka.dk
dvd4u.dk
softexchange.dk

Hvad bør man vide om køb af film på internettet?

De fleste steder er betalingskort som Visa og Mastercard (udland) eller Dankort (Danmark) standardbetalingsmiddel. Nogle steder tilbydes også betaling på regning, og danske bankers e-betalingsformer udbredes. Som regel er handel med betalingskort både sikkert og effektivt - læs dog gerne virksomhedens information om sikkerheden, før du køber. Hvis du får en forkert eller beskadiget vare eller en vare, du alligevel ikke har brug for, har du returret, i Danmark mindst fjorten dage. Hvis du ikke modtager en vare, du har betalt for, kan du bede din bank annullere betalingen.

Før du bestiller en vare, bør du være sikker på, hvad den samlede pris inklusive porto bliver. Nogle sider viser priser inklusive porto fra start, andre beregner først portoen, når du begynder bestillingen. Moms er et andet element i prisen. Som hovedregel betales den momssats, der gælder i det land, du køber fra, men for netbutikker i EU med særligt stort salg til Danmark gælder det, at du skal betale dansk moms. Dette bør altid fremgå, når du bestiller.

Endelig bør du være opmærksom på spørgsmålet om told: Inden for EU betales ikke told, men hvis du får sendt film fra et land uden for EU, risikerer du at blive opkrævet told og gebyr ved modtagelsen.

Hvad er regionskoder på DVD'er?

Regionskodning er opfundet for at gøre det muligt for udgiverne af DVD-film at udgive forskellige versioner af film på forskellige tidspunkter i forskellige lande. En DVD vil bære et af syv regionsmærker: R1 er USA og Canada; R2 er Europa, Japan, Mellemøsten og Sydafrika; R3 er Sydøst- og Østasien; R4 er Australien og New Zealand samt Mellem- og Sydamerika; R5 er Afrika, Rusland m.m., R6 er Kina. Region 0 hører derimod ikke til en bestemt region.

Som udgangspunkt kan DVD-film fra region 2 kun afspilles på en DVD-afspiller fra samme region. DVD'er fra region 0 er en undtagelse - de kan afspilles på alle DVD-afspillere. Man kan også købe kodefri DVD-afspillere, som kan afspille DVD-film fra alle regioner. De er enten kodefri fra køb eller kan gøres kodefri via fjernbetjening. Det er fuldt lovligt at købe kodefri afspillere og at modificere sin R2-afspiller til at kunne afspille alle typer DVD'er. I mange tilfælde er der forskelle på de forskellige regioners udgivelser, især med hensyn til ekstraindhold og undertekster. Hvis man ønsker danske undertekster, bør man købe R2-udgivelser.

Hvad er en 'producer' og en 'producent'?

Producenten er den øverste, økonomiske ansvarlige og normalt lig med direktøren eller produktionschefen fra filmselskabet. Produceren leder administrationen af det enkelte projekt fra præ- til postproduktion og kan være ansvarlig for alt fra manuskriptet (vurdering, indkøb, udvikling osv.) over ansættelse af filmhold til salg og distribution af den færdige film. Produceren kan være ansat af et produktionsselskab som idéudvikler eller arbejde uafhængigt med at samle færdigsyede pakker af historier, skuespillere, instruktør osv., der så kan præsenteres og sælges til investorer.

Herudover findes en række andre, relaterede titler: Executive producer er den engelske betegnelse for producenten med en lille undtagelse: Det ses også, at titlen tildeles andre, f.eks. skuespillere, instruktøren eller til indehaveren af rettighederne til filmens forlæg som en del af aflønningen. Tom Clancy har således titel af executive producer på Sum of All Fears.

En line producer arbejder under produceren og er ansvarlig for overholdelse af filmens budget. Han kan også varetage den praktiske ledelse og organisation under produktionen eller have en production manager under sig til det samme. Kan optræde både som indspilnings- og produktionsleder på dansk. En associate producer er normalt et forbindelsesled mellem produktionshold og postproduktionshold, men bruges undertiden også synonymt med line producerens rolle eller om en repræsentant for en evt. co-producent.

Skrevet af Jens Thomsen

Hvad er en 'cinematographer'?

En cinematographer laver cinematography, altså kinematografi eller filmfotografi på godt dansk. Det er kort sagt filmens fotograf. Normalt bruger man i stedet betegnelsen Director of Photography for den hovedansvarlige fotograf. Han tager sig af alle sider af filmens look fra framing og lyssætning helt ned til valg af filmtype(r) og fremkaldnings-proces. Normalt vil den amerikanske Director of Photography ikke selv fotografere filmen, men i stedet have en eller flere camera operators til det praktiske arbejde. Den tilsvarende danske betegnelse er cheffotograf, selvom ansvarsområdet ikke er helt det samme. Du kan læse mere på cinematographer.com. Her kan du bl.a. finde tips og artikler fra det amerikanske fagforeningsblad.

Skrevet af Jens Thomsen

Hvad er spoilermarkeringer, og hvordan og hvornår bør man lave dem?

Det engelske ord spoiler bruges om en afsløring af væsentlige handlingselementer i en film. Når man diskuterer film, er det naturligt, at man nogle gange ønsker at tale om en films handling på en sådan måde, at de, der endnu ikke har set filmen, vil få ødelagt en del af oplevelsen af filmen ved at læse det. I så fald bør man anvende en spoileradvarsel, jævnfør gruppens fundats.

Den hyppigst anvendte måde at lave spoileradvarsler på - og den der anbefales i fundatsen - er at skrive ordet spoiler i emnelinjen af sit indlæg, f.eks. '[Spoiler] Star Wars ep. 2'. På den måde kan læserne forvente, at de nok ikke skal læse indlægget, hvis de ikke har set den nye Star Wars-film.

Hvis det kun er en del af indlægget, der indeholder en spoiler, kan man i stedet bruge 'spoilerspace': Først skrives den del, der ikke indeholder spoileren, så skriver man at resten af indlægget indeholder en spoiler, lader ti eller flere blanke linjer stå og skriver resten af indlægget. På den måde har læseren mulighed for at følge med i tråden, men vælge den spoilende tekst fra. Endelig er også ROT13-kodning en måde at markere spoilere på. ROT13-kodning er en funktion i de fleste news-programmer og virker ved at bytte rundt på bogstaverne i teksten.

Hvad er 'dk.kultur.film-prisen'?

Det er efterhånden blevet en tradition, at gruppen hvert år omkring nytår samles om at vælge det forgangne års bedste film, bedste skuespillere etc. Det sker ved afstemning, som alle gruppens skribenter kan være med i. I 2000 blev 'American Beauty' den bedste film, i 2001 blev det 'Moulin Rouge' og i 2002 'Ringenes Herre: De To Tårne'. Yderligere oplysninger kan findes på
dkf-prisens hjemmeside.