usenet.dk

Generel vejledning til newsreadere

Skriv til Webmaster

Om denne side

Denne side beskriver de ting der er fælles for alle newsreadere (programmer til at læse nyhedsgrupper med).

Sådan kan du få adgang til newsserveren news.dotsrc.org

Din internetudbyder tilbyder dig muligvis adgang til nyhedsgrupperne. Ofte vil serveren hedde news.udbyder.dk, hvor udbyder så skal udskiftes med navnet på din internetudbyder. Du kan kun bruge serveren når du kobler op hos din egen internetudbyder, og det sker uden login fordi du jo allerede er godkendt på forbindelsen.

Hvis du vil være uafhængig af opkobling, eller hvis udbyderen ikke stiller en newsserver til rådighed, kan du benytte den gratis newsserver news.dotsrc.org. Den giver adgang til de danske tekstgrupper, men fører i øvrigt knap 19'000 forskellige grupper, så der er nok at kikke på.

Du skal registreres for at kunne bruge serveren. Du registrerer dig ved at sende en tom e-mail til: news-signup@dotsrc.org. Du vil så modtage en svarmail med et brugernavn og en adgangskode. Dem skal du bruge i opsætningen af din newsreader. Fremgangsmåden er beskrevet for hver enkelt program under de respektive menupunkter til venstre her på siden, og det gælder også beskrivelserne i de næste afsnit.

Du kan læse mere om nyhedsgruppeserveren på dotsrc.org/usenet (på engelsk).

Opsætning af personoplysninger i newsreaderen

Du skal angive det navn du vil have vist som afsender på dine indlæg. Det vil fremgå i oversigten over indlæg i en gruppe, men man kan godt bruge en anden underskrift i selve teksten. Du skal også angive en mailadresse. Du kan evt. maskere din adresse ved at skrive mit(a)navn.dk, så spammere ikke indhøster din adresse. Du kan også opgive en ikke-eksisterende adresse. I så fald bør den afsluttes med .invalid, fx: findes@ikke.invalid fordi den så ikke kan bruges til noget.

Sådan får du adgang til selve nyhedsgrupperne

I dit program kan du bede om at få opdateret en liste over de nyhedsgrupper som serveren fører. I den kan du så bagefter afmærke dem du vil abonnere på - ofte ved dobbeltklik, men ellers ved at sætte hak med musen.

Listen er som regel vanvittig lang, men programmerne tilbyder en mulighed for at vælge nogle af dem. Princippet er at man i en boks skriver nogle tegn der skal indgå i gruppenavnet. Hvis man f.eks. skriver dk., så bliver listen indsnævret til 2-300 stykker, og det er straks mere overskueligt.

Sådan sender du et indlæg

Klik på den nyhedsgruppe du vil sende et indlæg til, og find det menupunkt eller den knap der betyder Nyt indlæg eller Ny meddelelse. Når et nyt indlæg åbnes, vil modtagergruppen være forudfyldt, men der er ikke angivet et emne. Det skal du angive - så meningsfuldt som muligt. Skriv din tekst, og klik på Send eller Send nu for at sende dit indlæg.

Sådan svarer du på et indlæg

Når du vil svare på et indlæg, er det vigtigt at skelne mellem et svar til gruppen og en e-mail til skribenten. Det afgørende er om dit svar har generel interesser, eller om det kun angår afsenderen. Man skelner ikke altid så skarpt fordi nyhedsgruppperne har lidt karakter af hyggesnak, og det der er beregnet på én person, kan måske belyse emnet for andre alligevel.

Skriv et indlæg som svar

Hvis du har valgt at svare til gruppen, får du nu åbnet en ny meddelelse hvor emnelinjen og modtagergruppen er forudfyldt. I indholdsdelen vil teksten fra det oprindelige indlæg være citeret hvilket markeres med et tegn til venstre for det citerede.

Du bør ikke skrive dit svar oven over et citat. I stedet bør du klippe i den citerede tekst så kun det relevante medtages, og så skrive dit/dine svar under det citerede. Læs mere herom på siden om citatteknik.

Rettet 2017.09.28
af BLH