usenet.dk

Nettet i firserne

Skriv til Webmaster

Lars P. Fischer erindrer opbygningen af internettet og nyhedsgrupperne således:

I starten var usenet blot en service som DKUUG lavede for sine medlemmer. Man lavede inden for EUUG en aftale om at udnytte det UUCP-feed, der flød mellem nhp4 og mcvax (Mat. Centrum i Amsterdam). DKUUG havde UUCP-forbindelse til mcvax.

Private virksomheder som var medlem af DKUUG, kunne få UUCP-mail og -news-service via DKUUG. Sådan var det helt op omkring 89-90; f.eks. havde Hugin Expert en UUCP-forbindelse til DKUUG.

DKUUG kom først til at hedde DKnet på et senere tidspunkt. Nu var man blevet til en internetudbyder - og solgte 64 kbit forbindelser og den slags.

DKnet fik sin udlandsforbindelse via en 64 kbit linje fra Amsterdam hvor EUnet var blevet dannet som en udløber af EUUG dvs. før EUnet blev til E-bone (før E-bone blev solgt).

På universiteterne var det i starten ret anarkistisk. DIKU og DKUUG flød ret meget sammen, så der flød news direkte. DAIMI havde et UUCP-feed til DIKU og gav et videre til IESD i Ålborg. DKUUG boede i praksis inde ved IBT - Indre By Terminal (!) - i Studiestræde 6.

UNI-C kom ind i det og begyndte at levere rigtig IP-trafik i 1987 da man begyndte på det første forskningsnet. Der kom linjer til Århus, Odense og Ålborg i foråret 88. Til news brugtes UUCP over IP; NNTP kom først til senere.